Сайт Партії регіонів » Новини » Експерт: Співпрацюючи з екстремістами, опозиція довела ситуацію до точки неповернення

21.02.2014, 13:00

Експерт: Співпрацюючи з екстремістами, опозиція довела ситуацію до точки неповернення

Сьогодні вона вже не здатна їх контролювати, заявив у ексклюзивному коментарі каналу БТБ Марк Алмонд, професор сучасної історії коледжу Оріел, Оксфорд (Великобританія).

Говорячи про співпрацю опозиції з радикалами, експерт відзначив: «Це може бути жахливе рішення. Ми в історії вже бачили, як закінчували ті, хто намагався прийти до влади за допомогою фашистських груп. Так було в 1922 році в Італії, у 1933 році — в Німеччині. Ультраправі групи пригнічували ті політичні сили, які намагалися використати їх».

Марк Алмонд застерігає опозицію від надій отримати вигоди від взаємодії з радикальними силами. «Яценюк і Кличко впродовж трьох місяців сподівалися, що надмірна увага до протестів змусить президента Януковича піти на значні поступки. Але якщо уряд буде повалений шляхом путчу, сумніваюся, що ватажки радикальних сил визнають своїми лідерами керівників опозиційних партій, таких як Кличко або Яценюк. Я можу провести паралель з тим, як Муссоліні прийшов до влади. У 1922 році його підтримувало трохи виборців. Але він мав у запасі декілька тисяч учасників фашистської партії та невійськових організацій. Ліберальні сили тоді подумали, що вони матимуть більшість у парламенті. Втім, їх швидко відтіснили, коли створювався новий режим. Для українських опозиційних політиків існує небезпека, що якщо вони прийдуть до влади, то вже не зможуть контролювати непередбачувані та небезпечні сили», — вважає він.

У той же час експерт заявив, що самостійно ультраправі не зможуть прийти до влади законним шляхом. «Вони не мають повної підтримки навіть на заході України, я вже не говорю про всю Україну. Вони сподіваються стати домінуючою групою завдяки насильству», — заявив він.

«Я вважаю, що дистанціюватися від цих людей — в інтересах парламентської опозиції», —підкреслив Марк Алмонд.

При цьому він констатував: «Європейські дипломати, здається, закрили очі на діяльність радикальних груп. Вони говорять про народне повстання, але в той же час самі віддали б наказ про арешт радикалів — десь у Бельгії, Німеччині або Франції… Проблема в тому, що зовнішня політика ЄС зараз наслідує інтереси Вашингтону. Вашингтон знаходиться далеко від України, і конфлікт в країні не матиме безпосередніх наслідків для Штатів. Але для ЄС замовчування діяльності радикальних елементів у опозиції дуже небезпечно, оскільки якщо в Україні станеться новий виток економічної кризи, це вплине і на ЄС», — підсумував експерт.
Переглядів: 38        Опубліковано: 21.02.2014, 13:00
rss
Карта