Сайт Партії регіонів » Новини » Рінат Ахметов: Щасливим Донбас може бути лише в єдиній Україні

15.05.2014, 14:16

Рінат Ахметов: Щасливим Донбас може бути лише в єдиній Україні

Бізнесмен назвав чотири сценарії розвитку ситуації на Донбасі.

Рінат Ахметов закликав до мирного врегулювання ситуації на Сході. "Сьогодні в Донбасі складна ситуація. У Донбасі оселився страх. Люди закривають магазини, закривають офіси, виїжджають із міста, на вулицях стріляють і вбивають людей. І це величезна біда для нашого краю", - заявив у своєму зверненні президент СКМ.

Ахметов вважає, що головною метою має бути посилення економіки та забезпечення для кожного жителя регіону гідного рівня життя. "Ми живемо в біді. А я хочу, щоб Донбас і кожен житель нашого регіону були щасливими. А що таке щастя? Щастя – це тоді, коли мир над головою. Щастя – це тоді, коли на душі спокійно. Щастя – це тоді, коли сильна економіка, створюються нові робочі місця, люди мають гідну роботу, гідну зарплату і гідне життя", - сказав він.

При цьому бізнесмен закликав захистити право кожного українця розмовляти рідною мовою. "Щастя – це тоді, коли нас поважають. Поважають нашу історію, поважають нашу пам'ять, поважають нашу мову, поважають наші свята, поважають наші традиції і поважають наші амбіції – наші амбіції на краще життя", - заявив Ахметов.

Рінат Ахметов назвав чотири сценарії можливого розвитку подій на Донбасі. "Сценарій номер один: залишається все, як є. Вся влада в Києві, а регіони розвиваються за залишковим принципом. Цей шлях зжив себе, він не має права на майбутнє, і в цьому я глибоко переконаний", - заявив він.
У разі проголошення ДНР, за словами бізнесмена, регіон чекає економічний занепад. "Сценарій номер два: Донецька народна республіка. Її ніхто в світі не визнає. А структура нашої економіки – це вугільна промисловість, це металургія, це енергетика, це машинобудування, це хімічна промисловість і це сільське господарство. І всі суміжні підприємства, які з цим пов'язані. Ми потрапимо під величезні санкції, ми не зможемо ні продавати, ні виробляти. Це означає зупинку виробництва, це означає безробіття, це означає бідність", - сказав Ахметов.

Він також назвав негативні наслідки в разі приєднання до Росії. "Сценарій номер три: приєднання до Росії. Я глибоко переконаний, що це не треба ні Росії, ні Донбасу. І від цього не виграє ні Росія, ні Донбас. Ми потрапимо під величезні санкції, і точно так само ми не зможемо ні продавати, ні виробляти свою продукцію. Це означає економічний спад, безробіття та бідність".

Єдиний шлях, який реально забезпечить розвиток регіону, на думку Ахметова, - збереження цілісності України та децентралізація влади. "І сценарій номер чотири. На мій погляд, це єдиний правильний шлях: це зміна до Конституції, децентралізація влади. Це тоді, коли влада з Києва переходить до регіонів. Це тоді, коли владу не призначають, а обирають. І це тоді, коли місцева влада бере відповідальність за сьогодення і майбутнє перед людьми. Я глибоко переконаний, що щасливим Донбас може бути тільки в єдиній Україні", - заявив Рінат Ахметов.

Джерело: segodnya.ua
Переглядів: 56        Опубліковано: 15.05.2014, 14:16
rss
Карта