Сайт Партії регіонів » Новини » Фальсифікацій і підкупу на виборах не буде – експерт

7.05.2014, 17:01

Фальсифікацій і підкупу на виборах не буде – експерт

Фальсифікацій і підкупу на виборах Президента не очікується, однак завжди існують організаційні складнощі виборчого процесу, - заявив в ефірі телеканалу БТБ експерт Інституту виборчого права Володимир Ковтунець.

«Дуже небагато є інформації про можливий підкуп, якісь фальсифікації виборів - здається, ми зараз можемо про це забути. Але завжди існує низка організаційних проблем», - наголосив Ковтунець.

Аби уникнути непорозумінь, що можуть виникнути в день голосування, експерт порадив виборцям простежити, чи отримали вони особисте запрошення на вибори, яке розсилатимуть після 12 травня. «Якщо такого запрошення немає, то зайти на свою виборчу дільницю – пересвідчитись, чи є виборець і члени його сім’ї у списку виборців. Якщо ні – подати відповідну заяву. Заяву можна подати не пізніше, ніж за п’ять днів до дня проведення виборів. В день голосування ніхто нікого вносити (в списки) не може. Там, де проходять місцеві вибори - як от у Києві, - треба пам’ятати, що буде два списки виборців. Тобто – подивитись себе в списках на президентські вибори і на відповідні місцеві вибори», - наголосив Ковтунець.

Якщо виборець не буде перебувати в день виборів за місцем голосування, треба звернутись до органу ведення реєстру виборців, це районна адміністрація чи відділ у міськвиконкомах, із заявою тимчасово змінити місце голосування. Відповідна заява до виборчої дільниці потрібна і у разі необхідності голосування вдома.

«Якщо є особи, які за станом здоров’я не можуть проголосувати, не можуть прийти до місця голосування, 23 травня до 8 -ї вечора треба подати заяву з медичною довідкою, в якій має бути зазначено, що за станом здоров’я людина тимчасово не може самостійно пересуватися. Цю заяву можуть доставити інші особи до дільниці. Є люди, які за станом здоров’я не можуть пересуватися постійно, то треба перевірити, щоб у списку виборців стояла позначка. Такі люди автоматично включаються у витяг зі списку тих, хто буде голосувати за місцем перебування», - розповів Ковтунець.

Він додав, що особливо активні виборці, що хочуть посприяти чесним виборам в Україні, можуть бути спостерігачами на громадських засадах. «Можна вести спостереження на засадах громадського спостерігача. Для цього можна звернутися до відповідних громадських організацій, які із задоволенням приймуть активних людей до своєї команди. Їм видадуть посвідчення, їх зареєструють, і вони зможуть і в день голосування, і при підрахунку голосів, і до голосування, відвідувати в окрузі засідання всіх комісій, складати акти про порушення. Тобто бути повноправними суб’єктами виборчого процесу», - підсумував Ковтунець.

Джерело: http://btbtv.com.ua
Переглядів: 24        Опубліковано: 7.05.2014, 17:01
rss
Карта